Nominaties SOS Tech Awards compleet

SETUP en Open State Foundation reiken op 23 maart per livestream de SOS Tech Awards uit: vier awards voor transparantie en verantwoordelijkheid in de digitale samenleving. De genomineerden en de juryleden zijn bekend.  

Black Box & Glass Box Award

Digitale transparantie door middel van open data kan veel maatschappelijke en economische waarde creƫren. Met de Glass Box Award spreekt de Open State Foundation waardering uit voor partijen die in het afgelopen jaar voor meer digitale transparantie hebben gezorgd. Denk bijvoorbeeld aan data- projecten waarin burgers actief worden betrokken bij het openen en hergebruiken van datasets. Omdat er nog volop ruimte is voor verbetering, hebben we ook een Black Box Award klaarstaan. Deze is bedoeld voor instanties, overheden of personen die in het afgelopen jaar voor een achteruitgang of stagnatie in digitale transparantie hebben gezorgd, bijvoorbeeld door informatie waar de samenleving belang bij heeft onvoldoende toegankelijk te maken.

Black Box nominaties

 • Kamer van Koophandel vanwege het niet volledig en zonder drempels openzetten van het UBO register.
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vanwege het onvolledig openbaar maken van de agenda van haar bewindslieden.
 • Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanwege het traag reageren op de maatschappelijke roep om openheid en de in eerste instantie gesloten houding ten aanzien van data over Corona.

> Lees meer over deze genomineerden

Glass Box nominaties

 • Gemeente Amsterdam vanwege het starten met de publicatie van een algoritme register dat inzicht geeft in het gebruik van algoritmes bij gemeentelijke dienstverlening. 
 • RIVM vanwege het openzetten van de resultaten van hun aanpak stikstof meten, berekenen en modelleren maar ook het openzetten van hun rekenmethode.
 • Bart Snels & Steven van Weyenberg voor het indienen van de Wet open overheid, een wetsvoorstel dat transparantie vanuit de overheid bevordert, en hun inzet op dit beleidsterrein. 

> Lees meer over deze genomineerden 

Jury Black Box en Glass Box award

De winnaars van de Glass Box en Black Box worden op 15 maart bepaald door de jury, samengesteld door Open State, bestaande uit: Alex Brenninkmeijer (Lid van de Europese Rekenkamer en faculteitshoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat), Ruben Brave (Managing partner Entelligence), Piek Visser-Knijff (onafhankelijk data-ethicus) en Jelle Prins (co-founder https://operator.exchange).

Dode Mussen & Levende Mussen Award

Organisaties wapperen graag met hun PR-vlag als technologische misstappen aan het licht komen. Maar leiden hun excuses en beloften ook tot de nodige verandering? Of worden we blij gemaakt met een dode mus? Om dat te beoordelen reikt SETUP haar Dode Mussen Award uit. Er is ook een andere kant van de medaille: organisaties die anticiperen op hun fouten en gaandeweg meer verantwoordelijkheid nemen voor de impact van hun technologische systemen, zij komen in aanmerking voor een Levende Mussen Award.

Dode Mussen nominaties

 • Nationale Politie vanwege geautomatiseerd etnisch profileren en een gebrek aan voortschrijdend inzicht met proeftuinproject Sensing. 
 • Ministerie van Justitie en Veiligheid vanwege een gebrek aan voortschrijdend inzicht met Super SyRI.
 • GGD vanwege haar omgang met herhaaldelijk falende ICT-beveiliging.

> Lees meer over deze genomineerden

Levende mussen nominaties

 • Ministerie van VWS vanwege bijsturen ontwikkelingsproces van de corona-app naar aanleiding van kritiek in de appathon.
 • IBM vanwege het stopzetten van de verkoop en doorontwikkeling van gezichtsherkenningssoftware.
 • KPN vanwege haar oprechte excuses en effectieve vervolgstappen na 112 storing.

> Lees meer over deze genomineerden.

Livestream 23 maart

Op dinsdag 23 maart 2021 om 19:30 uur reiken SETUP & Open State de SOS Tech Awards uit via een livestream vanuit de centrale Bibliotheek Utrecht, de thuisbasis van SETUP. Toegang is gratis, de livestream is te zien via sostechawards.nl / youtube.com/SetupUtrecht.